Kínában dübörög a gazdaság motorját jelentő építőipar, az úthengert pedig nem állítja meg semmi sem. Még az épületek se jelentenek védelmet, ahogy azt most vagy tucatnyi, Nanning városában található ház lakosa megtapasztalhatta.

Az épületek egy új városi út nyomvonalán álltak, és a fejlesztők igyekeztek takarékoskodni, és nem sajátították ki az egész házakat, épp csak azokat a részeket, amelyek az útjukban voltak. Ezeket aztán egy nap alatt szépen lebontották, és pár nappal később már el is készült az új aszfalt-sztráda, amelyet most félbevágott házak kereteznek.

Olyan apró szépséghibán már nem akadtak fen a bontást végző emberek, hogy szemmel láthatóan néhány lakást még laktak, a tulajdonosok épp csak munkában voltak; van, akinek a kétszobás lakásából lett garzon, mire hazaért. A közművezetékek elvágása is némi problémát jelentett, amelyet idő közben – javarészt házi módszerekkel – orvosoltak a lakók, akik egyáltalán nem meglepő módon pert indítottak az útépítők ellen.

Sokan azért is kitartanak a lakásukban, mert nincs hova menniük, lakást még csak szereznének a várostól, de pénzük már nincs magára a költözésre. A legszebb az egészben, hogy az autósok se nagyon használják az új utat, mivel attól tartanak – valószínűleg nem megalapozatlanul – hogy bármikor leomolhatnak a félbevágott házak, vagy azok darabjai – nem egy beltéri ajtó került például közvetlenül az időjárásnak kitett helyre, és ki tudja, mikor adja meg magát a papírmasé…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!