Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

Átadták a Magyar honvédségnek az első tíz Gidrán típusú, támogató feladatú páncélozott járművet az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában Tatán. A gumikeres, páncélozott harctámogató járműveket a honvédelmi miniszter vette át a török gyártó vezérigazgatójától. Benkő Tibor elmondta, hogy hamarosan további negyven jármű érkezik Tatára. A miniszter kiemelte, a közeljövőben a honvédség több alakulatához pedig már olyan járművek kerülnek majd, amelyeket már Magyarországon készítenek, a török gyártóval közösen – írja a Magyar Nemzet.

Benkő Tibor hozzátette: a most átadott adott Gidrán járművek – a többi, a közelmúltban beszerzett technikai eszközhöz hasonlóan – a harci tapasztalatokat figyelembe véve és a magyar igényekkel kiegészítve készültek el. Engin Aycol, a Nurol Makina vezérigazgatója hangsúlyozta: a Nurol Makina „kész arra, hogy befektessen Magyarországon, és egy helyi társaságot hozzon létre”.

A Magyar Nemzet korábban megírta: tavaly decemberben jelentették be, hogy a Magyar Honvédség több mint 300 Gidrán 4×4-es páncélozott kerekes katonai járművet rendszeresít majd. A járműveket Kaposváron gyártják majd. A programhoz kapcsolódó fegyverzeti kutatás-fejlesztést pedig német-magyar együttműködésben végzik. A projekt kapcsán Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos akkor úgy fogalmazott: a projekt a Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek beszerzésének és előállításának mintáját követi. Az első fázisban a későbbi kaposvári gyártáshoz licencet adó török cég szállítja a tíz plusz negyven darab járművet. A második fázisban történik a négykerék-meghajtású járművek magyarországi előállítása, amelynek során fokozatosan állnak át az európai fegyverrendszerek beépítésére.

A támogató járművek mindenekelőtt nagyfokú védelmet nyújtanak személyzetük és a szállított katonák számára. Ez olyan hadműveleti körülmények között különösen fontos, amelyekkel a Magyar Honvédség is szembesül missziós szerepvállalásai során. Alkalmazásukkal olyan alegységek személyi állománya is fokozott védelemben részesül, melyek korábban nélkülözték az ilyen magas szintű túlélő képességgel rendelkező járműtechnikát. A 16 tonnás, aknaálló, páncélozott, golyóálló kerekkel felszerelt, az Ejder Yalcin típuson alapuló harcjárművet egy 375 lóerős dízelmotor hajtja, lövegtornyába egy stabilizált 12,7 milliméteres géppuskát telepítettek. A páncélozott terepjáró legnagyobb sebessége 120 kilométer óránként, hatótávolsága elérheti a 700 kilométert.