Az eredményhirdetéssel és a járművek felvonulásával október 25-én, vasárnap véget ért a világ legnagyobb napelemes jármű versenye, a Bridgestone World Solar Challenge Ausztráliában, amely a kecskeméti főiskolások révén kiemelkedő sikert hozott Magyarországnak. A Challenger kategóriában 29 csapat szállt versenybe, hogy minél gyorsabban megtegye a Darwin és Adelaide közötti 3022 kilométeres távolságot.

Magyar „legénység” most először vett részt a világversenyen,  és a táv teljesítésével a kecskemétieké az első olyan magyar jármű, amely megtett 3 ezer kilométert kizárólag napenergiával. Ehhez pontosan 43 óra 4 percre volt szüksége, ami – jól mutatja a szoros versenyt – mindössze 5 óra 8 perccel több, mint a győztes holland csapat eredménye.  A Kecskeméti Főiskola GAMF csapatának MegaLux nevű járműve a verseny 5. napján, csütörtökön, hetedikként ért célba az élbolyban, és utánuk azon a napon már nem tudott több csapat befutni.  Az eredmény azért is különösen figyelemreméltó, mert újoncként kerültek a világ élvonalába.  Az előttük végző hat csapat már az előző, 2013-as versenyen is a legjobbak között volt.

A verseny valóban óriási kihívás a csapatoknak, mert a két város közötti távolságot csak a napenergia felhasználásával kell megtenniük.  A járművek reggel 8 és délután 5 óra között haladhattak, és ahová eddig az időpontig elértek, le kellett táborozniuk, hogy másnap folytassák útjukat.  A Challenger kategóriában induló 29 csapat közül 20 maradt versenyben és teljesítette a távot a napenergia felhasználásával. Az ebben a kategóriában versenyző járművek formája hasonló volt, az eredményekben azonban mégis jól látszott a műszaki megoldások és a kivitelezés különbsége. A GAMF csapat járművének nagy előnye volt a könnyű szénszálas kompozit műanyagból készült karosszéria és a saját fejlesztésű elektronika. A jármű 80 km/órás átlagsebességre volt képes kizárólag a nap energiájával.

Nagy volt rajtunk a nyomás, mert a Megaméterrel elért eredmények után mindenki sokat várt tőlünk – emeli ki Kutasi Zoltán csapatkapitány. Két éven át erőn felül dolgoztunk azért, hogy megfeleljünk ezeknek az elvárásoknak. Elsősorban a táv teljesítését tűztük ki célul, de titkon azért ennél többet reméltünk.  Örülünk, hogy ott vagyunk a legjobbak között.  Hozzá kell tennem, hogy ezt az eredményt nem tudtuk volna elérni a támogatók nélkül.  Köszönjük azt a széles körű összefogást, ami hozzásegített minket ahhoz, hogy ismét megmutathassuk a világnak a magyar fiatalok tehetségét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!