Az Egyesült Államokban folyamatban van egy per, amelyben a DC Comics nevű cég követel kártérítést a Gotham Garage nevű, Batmobile-utánzatokat készítő cégtől azért, mondván az autók megjelenése az ő szellemi tulajdonukat képezi, és ők nem adtak felhatalmazást a Mark Towle vezette vállalkozásnak a filmautó-utánzatokra.

A Gotham Garage ügyvédje védekezésében arra hivatkozik, hogy a járművek nem szobrászati alkotások, hanem használati tárgyak, és mint ilyenek, nem vonatkozhat rájuk szerzői jogvédelem – ez utóbbi kitétel szerepel az Egyesült Államok szerzői jogvédelmi jogszabályában. Például a motorháztető dizájn-elem, vagy csak egy fedél, ami megakadályozza azt, hogy beessen az eső a motortérbe? Ugyanilyen logika alapján kérdőjelezik meg az összes karosszériaelem jogvédelmét.

Ha a perben döntő bíró elfogadja ezt a védekezést, az nem csak a moziautók jogvédelmét szüntetné meg, hanem az összes autóét, tehát az Egyesült Államokban szabadon lehetne például Ferrari utánzatokat készíteni és árulni – persze ezek az autók „külföldön” illegálisak lennének, hiszen ott más törvényi szabályozás vonatkozik rájuk.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért