Amíg a Volkswagen már bemutatta az új Crafter és MAN TGE típust, a Mercedes még nem akarja elárulni, milyen lesz a következő Sprinter. Inkább a kategória jövőjét tanulmányozza a Vision Van nevű járművel, amelynél a robotok végzik majd a munka oroszlánrészét.

Az önvezető technológia bevezetésével a csomagkiszállítással foglalkozó vállalkozásoknak gondot okoz majd, hogy a szabályokat betartó robot nem a ház előtt fog megállni, hanem szabályosan leparkol. A fedélzeten utazó embernek – akinek nem kell tudnia autót vezetni, képzetlen, olcsó munkaerő is lehet – sokkal többet kell majd gyalogolnia, így egy nap kevesebb címet tud kiszolgálni. Erre nyújt megoldást a még több robot, a Mercedes Vision Van tanulmány tetején több repülő drón is található, amely az autó parkolóhelye közelében lévő címeket tudja kiszolgálni addig, amíg a hús-vér futár autón kívül van.

Mivel alapvetően városi használatra szánják a járművet (2030-ra a Föld lakosságának kétharmada él majd ilyen településeken), annak mozgatásáról egy mindössze 102 lóerős villanymotor gondoskodik, és az ügyfél döntheti el, mennyi akkumulátort akar – a hatótávolság ennek függvényében 80-270 km között változik.

Itt debütál még az adVANce nevű szolgáltatáscsomag, amelynek része a jármű hálózatba kapcsolása, a flottakövetéshez nem kell utólagos készülékeket beépíteni, gyárilag is elérhetőek lesznek ezek a funkciók. Automatikus rakodórendszert is fejlesztenek a Mercedes mérnökei, ahol a raktárban lévő keretet robotok pakolják meg, azt pedig egy-az-egyben berakják a raktérbe (az onnan kivett üres keret feltöltése ezt követően megkezdődik). A harmadik, a járművek kihasználtságát növelő megoldás pedig az igénytől függő kialakítás lehet, például a reggeli-délutáni csúcsidőben embereket szállít a robotjármű, napközben csomagokat, éjjel pedig a boltok árufeltöltésében vesz részt. Ezeknek a koncepcióknak a részletes kidolgozására új részleget hozott létre a Daimler, a Future Transportation Systems osztályon már 200-an dolgoznak, a számuk tovább nő a jövőben.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!