A Nissan élen jár az autó akkumulátorok fejlesztése terén, hiszen már régóta rengeteg pénzt erre a területre – még ha kereskedelmi forgalomba csak nemrég került az első elektromos autójuk. A japán autógyár mérnökei a Kansai egyetemmel közösen olyan új akkumulátort fejlesztettek ki, amely mindössze tíz perc alatt teljesen feltölthető, szemben a mai lítium-ion akkumulátorok nagyjából 8 órás idejével. A megoldás sorozatgyártásba kerüléséhez még legalább egy évtized szükséges, addigra már kevesebb, mint három percig tartó újratöltési időt tartanak reálisnak a tudósok.

Ezen kívül a Kobe Steel és a ippon Steel Corporation segítségével olyan új, nagyszilárdásgú acél ötvözetet fejlesztett ki a Nissan, amely egyrészt teherbíróbb (a mai 980 megaPascal-lal szemben 1,2 gigaPascel szakítószilárdságú) és könnyen hidegformálható (préselhető). Manapság csak a karosszéria olyan részein alkalmaznak nagy szilárdásgú acélt, amelyek nem látszanak kívülről – egész egyszerűen nem lehet formára préselni a rideg anyagot. A 2013-től kereskedelmi forgalomban is kapható új acélötvözetet azonban már gond nélkül lehet például egy A oszlop formájára préselni, ami azt eredményezheti, hogy keskenyebb lehet ez a gyűrődőzóna miatt nagyon is fontos karosszériaelem.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!