A német cég és a magyar kormány közös beruházása jelentős kutatás- és gazdaságfejlesztési lehetőséget jelent a régió számára, fogalmazott Balaicz Zoltán. A polgármester reméli, hogy az elkövetkező években további álmok, nagyszabású elképzelések válhatnak valóra. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról számolt be, hogy az autóipari tesztpálya jelenleg 90 százalékos készültségben van, s jól halad a 25 ezer négyzetméteres Rheinmetall-csarnok építkezése, ahol az összes oszlopot a helyére emelték. A jelenleg elkészült és átadott beruházással három elem készült el a pályán: egy kavicsos ágyon fekvő kezelhetőségi pálya, egy harminc százalékos emelkedő és vizes bukkanóval tarkított pályaelem. Gratulált a kivitelező Szabadics Zrt-nek és a Duna Aszfalt Zrt-nek, akik határidőre és kiváló minőségben elkészültek a munkával.

Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett a beruházás gyorsaságára. Palkovics László tavaly júniusban beszélgetett a német Rheinmetall vezetőjével, szeptemberben pedig már lerakták a Lynx harcjármű gyártó üzem alapkövét. A bokrétaünnep várhatóan szeptemberben lesz, a gyártás pedig 2023-ban indulhat.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter rámutatott, hogy nem szabad elveszíteni azt a tudást, amire a magyarok képesek.
– Egy olyan ország, amely a saját nemzeti identitását nem képes kezelni és kiszolgáltatott helyzetben akarja életét élni, azok rosszul döntenek – hangsúlyozta a tárcavezető. – A nemzet és az állampolgárok érdeke azt követeli tőlünk, hogy tegyünk ezért az országért. A világban gyorsan változik a biztonságpolitikai helyzet, újabb kihívások, kockázatok jelennek meg. Ehhez pedig kiváló korszerű, modern technikai eszközök szükségesek. De ez nem elég, mert az eszközökön kívül a hazájuk mellett elkötelezett, lojális katonák ugyanúgy fontosak. 2017-ben elindítottunk egy honvédelmi fejlesztési programot, de már 2032-re tekintünk, tehát megvan az az előrelátás, ami ezt a nemzeti érdeket képes majd szolgálni.

A honvédelmi miniszter hozzátette, olyan hadiipart kell építeni, amit nemcsak Magyarország használ. Ehhez pedig elengedhetetlen a kutatás, a fejlesztés, az innováció, az oktatás és a kiképzés. A most elkészült off-road pályán nemsokára a Lynx harcjárműveket tesztelhetik. Emellett kiemelt jelentőségű, hogy a tesztpályán az azokat vezető személyek gyakorlati képzése is megvalósul.
Marco van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. ügyvezetője a korábban említett pozitívumok mellett kiemelte még, hogy az üzem új munkahelyeket teremt, mintegy 500 embert fog foglalkoztatni a beszállítókkal együtt, a gyártáson kívül pedig fejlesztéssel is foglalkoznak majd.

Az ünnepség végén a kivitelező cégek vezetői mondták el gondolataikat, majd katonai bemutatót tartottak az elkészült pályaelemeken. Az újonnan kialakított tesztpályákon három harci jármű, a BTR-80 páncélozott szállító harcjármű, a GIDRÁN támogató páncélozott jármű és a LEOPARD 2A4HU harckocsi kavart porfelhőt és hajtott át a vizes árkon.