A nehéz helyzetben lévő francia autógyártók komoly költségcsökkentési lépéseket jelentettek be, többek között több ezer fős létszámleépítéseket is. Nem csoda, hogy pattanásig feszült a helyzet az autógyárakban.

A PSA konszern már korábban bejelentette, hogy bezárja a Párizs-melletti Aulnay üzemét 2014-ben, addig is folyik ott a termelés. Csütörtökön az egyik szalag mellett dolgozó öt munkást a főnökük figyelmeztetésben részesített, mert „nem dolgoztak termelékenyen”, erre a szalag munkásai sztrájkba léptek, a többi soron is lelassult a termelés.

Szintén még csütörtökön sztrájkoltak a Renault két üzemében is a munkások. A gyár éppen tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel, mert a termelékenység javítása miatt néhány modell gyártását Franciaországon kívülre telepítenék, ehhez azonban a jelenleg érvényben lévő kollektív szerződést kellene módosítani. A szakszervezetek álláspontjuk nyomatékosítása miatt hirdették meg a munkabeszüntetést, a következő tárgyalási forduló december 11-én lesz.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért