Amíg mifelénk csak az volt a jellemző, hogy a győri kispolszkikban TT váltógomb volt, addig Ausztráliában sokkal nagyobb méretben zajlott a szervezett lopás a General Motorshoz tartozó Holden gyárában. Komplett motorokat tüntettek el a bűnösök, 2,5 millió ausztrál dollár értékben.

Azt használták ki a vétkesek, hogy az Elizabeth városában működő üzemben nem a legújabbak a rendszerek és folyamatok, így az autógyáron belül nem volt kapcsolat az árufogadó és az azt beépítő részleg között, leltározást pedig már régen nem tartottak. Ennek megfelelően volt, aki tudott arról, hány készre szerelt 6,0 literes V8-as erőforrás érkezett be az üzembe, de ő nem tudta, hogy ezek közül mennyit építettek be az autókba, aki meg a szalagnál volt, nem tudta, mennyi erőforrás érkezik folyamatosan a gyárba. A márkakereskedésekben tízezer ausztrál dollárért kínált motorokat a tolvajok 1500 dollárért adták, azaz 250 darab V8-ast lovasítottak meg. A rendőrség szerint különösen a versenysportban voltak népszerűek a feketepiaci erőforrások, ahol felújítás vagy javítás helyett egyszerűen vettek egy új komplett motort, és mentek tovább. Az egyik versenyautó ellenőrzésekor talált egy azonosítatlan eredetű motort a rendőrség, amely alapján felgöngyölítették az ügyet. A Holden a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva nem kommentálja az ügyet. Az azonban biztos, hogy hamarosan komolyabb informatikai fejlesztés fog következni, amely után már tudni fogja a jobb kéz, mit is csinál a bal…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!