Noha a hivatalos vizsgálta tisztázta a Suzukit a japán szabványos fogyasztás mérése körüli szabálytalanságok ügyében, azaz nem a megfelelő módszerrel mért, de az eredményei megfeleltek a valóságnak, a gyárat teljesen átvilágították, és szabálytalanságokat találtak a könyvelésében.

Közel 1,2 milliárd jen (3,22 milliárd Ft) értékben találtak könyvelési hibákat. A motorkerékpár-versenyző részlegénél például az elmúlt két évben 300 millió jen (805 millió Ft) értékben költségként leírtak olyan alkatrészeket, amelyeket aztán raktáron tartottak; a könyvelési szabályok szerint ezt csak tényleg felhasznált alkatrészekkel lehetett volna megtenni. Ezenkívül olyan fejlesztési projektek költségét írták le, amelyeket még be sem fejeztek; az előírások szerint ezt csak a munka befejezése után lehetett volna megtenni. A cég már be is fizette a kiszabott 450 millió jen (1,2 milliárd Ft) elmaradt adókat és bírságot, a Suzuki Motor Corporation a cégen belüli rossz kommunikációval magyarázza a dolgot, és azzal, hogy nem voltak egyértelműek a szabályok.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!