Jelenleg nem sok olyan hely van a Földön, ahol korlátozás nélkül lehet nyomni a gázt, a német autópályák mellett még a brit Man szigetén lehet büntetlenül száguldani, illetve hamarosan Ausztráliában is lesz egy ilyen útszakasz – ami már csak azért is furcsa, mert arrafelé igen szigorúan veszik például az utcai versengést, pár évvel ezelőtt például Lewis Hamilton autóját is elkobozták, mert az F1 pilóta gumit égetett közúton az F1-es futam idejére kapott Mercedes C 63 AMG kölcsönautójával.

Talán úgy okoskodnak a hatóságok, hogy létesítenek egy szelepet, ahol aztán kiélhetik vágyaikat a száguldozni akarók. Persze különféle civil szervezetek máris tiltakoznak az akció ellen. 2014. február elsejétől csak egy 12 hónapos próbaidőszakra függesztik fel a sebességkorlátozást a 2834 km hosszú Stuart Highway egy 200 km-es szakaszán (Barrow Creek és Alice Springs között), és az ez idő alatt szerzett tapasztalatok alapján döntenek majd a liberalizáció további sorsáról. Az érintett Northern Territory régióban egyébként 2006-ban vezettek be 130 km/órás maximális sebességhatárt, korábban több szakaszon – így a sivatagban futó 200 kilométeres útszakaszon is sebességkorlátozás nélkül lehetett száguldozni. Azonban nagyon oda kell figyelnie a sofőröknek, hiszen több részen is csak két csillagos minőségű az aszfalt, azaz tele van úthibákkal.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!