Tavaly szóba került a két szigeten – Korzikán és Szardínián -rendezett ralik bojkottja, mivel nehézkes a két szigetre való odautazás és a logisztika a csapatok számára, emellett pedig elhanyagolható kereskedelmi értéke van ezeknek a helyeknek. Ennek ellenére a pilóták a versenyzés és tesztelés szempontjából nézve is kedvelik a hétvégi rali helyszínét, ahol idén még biztosan lesz verseny. Murván nem előny a nyitó napon elsőként rajtolni, mivel a söprögetés jelentősen lelassítja a versenyzőket. Portugáliában így már ment a taktikázás azzal kapcsolatban, hogy ki hányadik helyről vág majd neki az olasz szakaszoknak. Minél hátrébbról rajtol egy-egy autó, annál nagyobb eséllyel fog tiszta utakon versenyezni. Az élről rajtolás és ezáltal tisztogatás szerepe ezúttal Sebastien Ogier-nek jut, hiszen a világbajnokságban elfoglalt első helyezése folytán ő kezdi meg majd a ralit és utána még azért nem marad ki a „jóból” Ott Tanak és Thierry Neuville sem.

A hétvégi rali mindhárom világbajnoki aspiránsnak fekszik, mindhárman álltak már itt a dobogó legfelső fokán. Tavaly különösen izgalmas csata folyt Szardínián Sebastien Ogier és Thierry Neuville között az első helyért. Sebastien Ogier vezetett a rali nagy részében, de szombat délután elkezdte őt támadni Thierry Neuville. Ez odáig vezetett, hogy vasárnap már ölre menő harc folyt a két pilóta között a győzelemért. Ogier még 0,8 másodperces előnnyel vágott neki az utolsó szakasznak, a Sassari-Argentiera 2-nek, de az utána következő Neuville olyan nagyot autózott a Hyundai i20-assal, hogy bár csak 0,7 másodperccel, de megelőzte a franciát. A június közepén rendezett ralin Neuville duplázni, Ogier visszavágni szeretne, Tanak pedig minden bizonnyal azon lesz, hogy megismételje 2017-es eredményét, amikor neki állt a zászló a murvás olasz futamon.

A Portugál Rali óta két hét telt el remélhetőleg elég volt arra, hogy a ralis csapatok összeszedjék magukat és alaposan felkészüljenek az újabb murvás megpróbáltatásra. A csapatok fele visszatért a főhadiszállására és onnan indult el Szardínia felé. A csapatok másik fele közvetlenül az olaszországi helyszínre utazott Portugáliából. A durva olasz murvás utak alaposan próbára teszik a mezőnyt a rali három napja alatt. Szardínia azonban kedvelt helyszíne a murvás teszteknek, emiatt jól ismerik a csapatok a körülményeket. A kellemes környezet, a délies időjárás és a nehéz pályák ideálissá teszik az olasz versenyhelyszínt a murvás gyakorlásokra. Az itteni gyors és szűk gyorsasági szakaszokon nincs lehetőség a hibázásra. A hétvégén a forróság a durva utakkal kombinálva igencsak próbára teszi majd az abroncsokat.

2004 óta rendezik meg az Olasz Ralit Szardínia szigetén, ugyanis akkor az előző évek tradicionális aszfaltos San Remo-i helyszínét váltották fel a murvás Szardíniával. A szardíniai szakaszok gyorsak és szűkek, amelyek hol nagy lapos területeken, hol pedig hullámzó erdős völgyeken vezetnek keresztül, melyek tele vannak víztócsákkal és nagy ugratókkal. Így fontos szerephez jut a jól elkészített itiner és a megfelelő versenyvonal megtalálása is. A hőmérséklet várhatóan idén is eléri a 30°C-ot a hétvégén, így ez elég izzasztó lesz pilótának és gépnek egyaránt. Egy kis érdekesség: 1981-ben, Michele Mouton nyerte meg ezt a ralit, így ő az egyetlen női pilóta, aki győzni tudott világbajnoki raliversenyen.

A rali
A 2019-es Szardínia Rali három napon át tart, s a 19 gyorsasági szakasz 310,52 km-t tesz majd ki. A verseny teljes távja: 1383,64 km. Idén is Alghero városa ad otthont a rali főhadiszállásának és a szervizparknak. A rali csütörtök este veszi kezdetét egy izgalmas szuperspeciális szakasszal a volt Ittiri motocross pályán (Ittiri Arena Show) Alghero mellett. A pénteki négy szakasz szinte teljesen ugyanaz, mint 2018-ban volt. Ezeken a mezőny kétszer halad végig, észak-kelet irányba haladva. Az útvonal ismerős a résztvevők számára. A Tula teszt hosszabb változata – 22,25 km – is szerepel benne kétszer.

A szombati nap lesz idén is a leghosszabb és legnehezebb. Majd 145 km hosszú verseny vár a mezőnyre a Monte Acuto régióban. A Monte Lerno Micky’s Jumpja a szezon egyik leglátványosabb ugratója. A vasárnapi szakaszok változatlanok tavalyhoz képest. Idén is a Sassari-Argentierával zárul a rali. A mezőny másodjára is végigmegy azon vasárnap, s az számít majd a Power Stage-nek, ahol bónusz pontokért hajtanak a versenyzők.

A világbajnokság állása a Portugál Rali után:
Pilóták
1. Sebastien Ogier (FRA) Citroen WRT 142 pont
2. Ott Tanak (EST) Toyota Racing WRT 140 pont
3. Thierry Neuville (BEL) Hyundai WRT 132 pont
4. Elfyn Evans (GBR) M-Sport Ford WRT 65 pont
5. Kris Meeke (GBR) Toyota Racing WRT 56 pont
6. Teemu Suninen (FIN) M-Sport Ford WRT 44 pont
7. Sebastien Loeb (FRA) Hyundai WRT 39 pont
8. Jari-Matti Latvala (FIN) Toyota Racing WRT 38 pont
9. Andreas Mikkelsen (NOR) Hyundai WRT 36 pont
10. Esapekka Lappi (FIN) Citroen WRT 34 pont

Gyártók
1. Hyundai WRT 202 pont
2. Toyota Racing WRC 182 pont
3. Citroen WRT 158 pont
4. M-Sport Ford WRT 122 pont