Mi lenne, ha nem gyártani, hanem növeszteni kellene a karosszériaelemeket? Meglepően hangzik, de már folynak olyan irányú kutatások, amelyek helyi viszonyokhoz igazított, biológiai, és nem kőolaj-alapú műanyagok megteremtése a célja. Ezek között olyanok is vannak, amelyek bizonyos mértékig képesek önjavításra, például a betonba olyan baktériumokat injektálnak, amelyek víz és napfény hatására agyag-szerű anyagot termelnek. Ezen kívül különböző növényekből illetve a rovarok által használt kitin alapján készülő műanyagokat is kutatnak. Minden esetben még több évtized van hátra addig, amíg gyakorlatban is alkalmazható eredményre vezetnek a kutatások.

Alexandra Daisy Ginsberg formatervező azonban úgy van vele, hogy ha már a jövőnek készít autó-tervet, akkor a jövő anyagait használja. Szerinte életképes lehet egy olyan megoldás, amelynél az autógyárban csak a jármű vázát készítik el, a borító karosszériaelemeket helyben, az adott éghajlatnak megfelelően a leggazdaságosabban készíthető bio-műanyagból formálják meg. A formatervezőnek az álma a szabadon cserélhető karosszéria, kérdés, hogy melyik autógyár akar olyan terméket piacra dobni, amely csökkenti az értékesítéseit – egy-egy váz több karosszériát is kiszolgálhat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!