Mindössze 205 000 Ft-nak megfelelő összeget költöttek gázolajra nagy utazásuk során Fergal McGrath és Julian Warren, akik a Honda európai fejlesztőközpontjának alkalmazottai, és június 1-én indultak útnak a belgiumi Aalst-ból, hogy az európai kontinens összes országát érintő körúton vegyenek részt. Június 25-én értek célba, és egészen mostanáig tartott, amíg hitelesítették eredményüket: a 2,82 l/100 km-es átlagfogyasztás Guinness-világrekordnak számít.

A szériaállapotú autón a különleges megjelenés mellett csak annyi módosítást végeztek, hogy a rengeteg, az autóban üzemelő elektromos berendezés (a navigáció mellett a rekord hitelesítéséhez szükséges kamerák is voltak a fedélzeten) áramellátását is megoldották, illetve külön fogyasztásmérő berendezést is építettek bele.

Egy tank gázolajjal átlagosan 1500 kilométert autóztak, naponta 7-8 órát töltöttek a volán mögött felváltva a sofőrök, akik összesen 13 494,6 kilométert tettek meg. Gondosan megtervezett útvonal, előrelátó vezetés és a keréknyomás folyamatos ellenőrzése-beállítása volt a kulcs a szabványos, 3,8 l/100 km-es értéket alulmúló, 2,82 l/100 km-es átlagnak. Persze ez utóbbi érték se tekinthető reálisnak…

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!