Még nem eldöntött kérdés, hogy Vladimir Antonov 30 millió euróért bevásárolhatja-e magát a Saab tulajdonos Spyker autógyárba, vagy netán az üzem megvásárlásával lépne be az a svéd márka életébe. Azonban már megvan a hivatalos bejelentés, miszerint a Gemini Investment Fund pénzügyi befektetési alap 30 millió eurós kölcsönt ad a Saab-nak, a kínai Hawtai Motor Group-pal pedig stratégiai partnerséget kötött a Spyker.

Az első harminc millió eurós pénzügyi segítség ahhoz, hogy újraindítsák a termelést Trollhattanben, ahol a beszállítók ki nem fizetett számlái miatt április elején állt meg az élet. A Geminitől érkezett pénz mellé az EIB-től 29,1 millió eurót kíván lehívni a Saab. A pénzügyi alapnak egyébként fél éven belül vissza kell fizetnie a kölcsönt, évi 7 százalékos kamatra.

Levetett Hyundai SUV-okkal, és modern dízelmotorokkal rendelkezik a Saab kiszemelt kínai partnere, a Hawtai Levetett Hyundai SUV-okkal, és modern dízelmotorokkal rendelkezik a Saab kiszemelt kínai partnere, a Hawtai

Talán segít majd ennek teljesítésében az a stratégiai partnerségi megállapodás, amelyet a kínai Hawtai Motor Group-pal kötöttek. Ennek részleteiről ma, kínai idő szerint 15:30-kor tartanak egy sajtótájékoztatót. A Hawtai egyébként saját fejlesztésű személyautókon kívül már leváltott Hyundai szabadidő-autókat gyárt. Hamarosan bemutatják a VM Motori technológián alapuló, de továbbfejlesztett dízelmotorjaikat, a sort 1,5 literes háromhengeres (100 LE) nyitja, a legnagyobb 3,0 literes V6-os (250 LE, 500 Nm).