Pénteken jelentette be a japán miniszterelnök, Shinzo Abe, hogy Japán és az Egyesült Államok megállapodtak arról, hogy fokozatosan megszüntetik a japán autókra érvényben lévő 2,5 százalékos, és teherautókra érvényben lévő 25 százalékos vámot.

A Center of Automotive Research nevű szervezet szerint ez 95 500 munkahelyet veszélyeztet, az (állami tulajdonban lévő) General Motors, a Chrysler és a Ford is versenyhátrányról beszél. Amíg Japán autópiaca zárt – csak az eladások 6 százaléka import -, addig az Egyesült Államokban nagyjából az eladások fele származik külföldről; ennek jelentős része is a detroiti hármak tulajdonában lévő kanadai és mexikói gyárakból. Az amerikai gyártók szerint aránytalan, hogy 120, az USA-ban eladott japán gyártású autóra mindössze 1 darab, USA-ban gyártott Japánban eladott autó jut. Talán versenyképes, kis fogyasztású autókat kellene gyártaniuk, versenyképes áron…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!