A német PlugVan nevű startup vállalkozás annyiból akarja forradalmasítani a lakóautók világát, hogy függetleníti azt a járműtől. Egy olyan lakómodult készítettek, amely az európai piacon létező 3,5 tonnás össztömegű nagy kisteherautók rakterébe egyszerűen betolható hátulról, illetve ugyanilyen könnyen el is távolítható onnan. Akinek tehát van egy PlugVan modulja, annak nem kell feltétlenül járművet is birtokolnia mellé, elég ha a nyári szabadsága idejére bérel egy kisteherautót.

Felhajtható lábakon lehet a megfelelő pozícióba állítani a modult, majd egyszerűen be kell tolni azt a raktérbe – a padlóba épített görgőkön mozog a lakótér. Végül a teherautó rakományrögzítő füleihez kell lekötözni az egészet, ezt követően már csak a mozgatható oldalfalakat (30-30 cm állítási tartomány) és plafont kell kitolni a lehetséges maximumig és máris kész a lakóautó.

A kétméteres modulban ággyá alakítható ülőgarnitúra, friss/szennyvíztartály (43/43 l), hűtőgép, elektromos főzőlap, rengeteg tárolóhely, 2 db 70 Ah akkumulátor és beépített világítás van. A PlugVan egyébként digitális változatot is kínál, annál okostelefon-alkalmazással ellenőrizheti a használó a friss/szennyvíztartály töltöttségét, vezérelheti a világítást stb. A 2 méteres modul behelyezését követően egyébként jellemzően még rengeteg hely marad szabadon a raktérben, ahol például kerékpárokat lehet szállítani, de terveznek egy külön fürdőszoba-modult is. A fullextrás változat ára 20 000 euró, míg a később érkező alapmodellért 6000 eurót kér a PlugVan.