Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki Heinz-Jakob Neusser, Jens Hadler, Richard Dorenkamp, Bernd Gottweis és Jürgen Peter ellen. Ők öten a Volkswagennél dolgoztak vezető beosztásban, amikor a gyár úgy határozott, hogy szándékosan kicselezi a környezetvédelmi előírásokat. Jelenleg Németországban is eljárás folyik az említett úriemberek ellen, a braunschweigi ügyészség nyomoz, és egyelőre nem tervezik az érintett személyek kiadatását – azt tanácsolták nekik, ne hagyják el Németország területét. A német alkotmány szerint csak más Európai Uniós országoknak és nemzetközi bíróságnak adnak ki állampolgárokat.

Heinz-Jakob Neusser volt a fejlesztési vezető, amikor a VW-konszern úgy döntött: csalni fog az USA-beli forgalomba helyezésnél. Fotó: Auto-Medienportal.Net/Manfred Zimmermann

Hosszú börtönbüntetések várnak az Egyesült Államokban az öt menedzserre, a január 7-én a miami reptéren átszállás közben letartóztatott korábbi Volkswagen-menedzser Oliver Schmidt-et például akár 169 év börtönre is ítélhetik.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!