Az olasz igazságügyi járműszakértők szervezetének (Associazione Nazionale Esperti Infortunistica Stradale) most publikált tanulmánya szerint a balesetek többségét az utak rossz állapota és a nem megfelelő jelzések okozzák. Abszolút értelemben ugyan csökken a balesetek száma, de ettől még növelni kellene a közúti infrastruktúrával kapcsolatos kiadásokat.

2013-ban 187 700 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, nagyjából 3400 halálos áldozat és 259 000 sérült volt. Ezeknek a baleseteknek mindössze 40 százalékban volt autóvezetői hiba az oka, a fennmaradó részben 30 százalékban az út rossz állapotára illetve 30 százalékban a nem megfelelő közúti jelzésekre (felfestés, táblák) vezethető vissza a kiváltó ok. Az ANEIS szerint egyébként az állam tisztában van a helyzettel, hiszen 1998 után legutóbb 2007-ben végeztek átfogó átfogó közúti felmérést, és ekkor már kiderült, hogy milyen mértékben romlott az infrastruktúra állapota. A 12 millió darab közlekedési tábla túlnyomó többsége azonnali cserére szorulna, mert már rosszul látható vagy nem felel meg az aktuális előírásoknak, azonban egyelőre nincs erre a célra 3 milliárd eurója a költségvetésnek.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!