A Jaguar Land Rover konszern által bemutatott okos segéd rendszer lényege, hogy az autó odafigyel tulajdonosára. Ehhez annak okostelefonját kell rácsatlakoztatni az autó számítógépére, és ezt követően már nem csak egyszerűen kiszolgálja annak igényeit, de tippeket is ad.

Például ha az aktuális közlekedési helyzet szerint időben hosszabbnak ígérkezik az okostelefon naplójában bejegyezett következő cél elérése (ami például üzleti tárgyalás esetén igen fontos tud lenni), akkor egyfelől értesíti a sofőrt, hogy indulni kellene, illetve ha menet közben kiderül, hogy nem sikerül időben odaérni, automatikusan üzenetet küld a naplóban szereplő számra, vagy épp tárcsázza azt, hogy a sofőr megbeszélje a késést.

De olyan apróságokra is figyel az autó, hogy ha például a gyermeket az iskola után mondjuk sportolni kell vinni, akkor reggel indulás előtt szöveges üzenetet küld a sofőrnek, hogy az edzéscuccot ne hagyja otthon. Az utasok okostelefonjait érzékelve képes automatikusan beállítani például a zenét, aztán meg ha egyedül marad a sofőr, akkor automatikusan átvált annak kedvenc előadójára. A sofőr közeledtét érzékelve az autó beállítja az ülést/tükröket a megfelelő pozícióba, és a szellőzés beállítását is módosítja – utóbbinál figyelembe veszi az időjárási körülményeket is, például esős időben az ablakok szárítása miatt mindenképpen járatja a légkondicionálót, még akkor is, ha erre egyébként nem lenne szükség. De ez nem minden, az autó vezetési segédeit is az adott sofőr vezetési stílusához igazítja, a távolságtartó tempomatnak elég egyszer megmondani, mekkora követési távolságot tartson.

A Land Rovert követően a Jaguar is elkészítette a saját virtuális szélvédőjét, ezúttal nem a tereptárgyak mögé néz a rendszer, hanem például versenypályán mutatja az ideális ívet, hol kell fékezni, hol kell gázt adni, és az a videójátékokból ismert funkció is lehívható, amikor egy autó előttünk halad az ideális íven, és nekünk csak követni kell azt. Érdekes funkció az is, hogy virtuális bóják segítségével ki lehet jelölni egy pályát.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!