A közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében Nagy-Britanniában már korábban elkezdtek egy konzultációt, amelynek eredményeként elkészült egy olyan törvényjavaslat, amellyel a fiatalok jogosítványhoz jutását szigorítanák annyival, hogy sokkal nagyobb gyakorlatot várnának el a teljes értékű jogosítvány megszerzéséhez. A közlekedési ügyekért felelős miniszter is támogatta a javaslatot, most azonban párttársainak nyomására visszakozik; attól félnek a politikusok, ha a fiatalok nem kapnak olyan könnyen jogosítványt, mint eddig, akkor a 2015-ben esedékes választásnál nem rájuk fognak szavazni. Persze ezt úgy fogalmazzák meg a közvélemény felé, hogy attól tartanak, hogy a 18 éves korukban már műszakba járó fiatalok nem tudnak majd eljutni a munkahelyükre ha nem lesz jogosítványuk, és inkább pályakezdő munkanélküliként segélyhez folyamodnak majd.

Nagy-Britanniában a súlyos közlekedési balesetek közel negyedéért a 24 évnél fiatalabb autóvezetők a felelősek, noha az ő részarányuk a megtett kilométerekből csak 5 százalék – keveset autóznak, de azt veszélyesen teszik. A szakemberek által kidolgozott törvényjavaslat szerint a jelenlegi 17 év helyett 18 éves korban szerezhetnének jogosítványt a fiatalok, teljes értékű jogosítványt pedig leghamarabb 19 évesen kaphatnának, miután egy újabb forgalmi vizsgán vesznek részt. A 17 évesek ezután is ülhetnének autóba, de csak mint tanulók, leghamarabb 18 évesen tehetik le a gyakorlati vizsgákat. Ez után már jogosítvánnyal rendelkezők társaságában autózhatnának úgy, hogy legalább100 órát vezetnek nappal és 20 órát sötétben, csak 1 személyt szállíthatnának (a tanárt), ezen kívül a kezdő jogosítvánnyal rendelkezők nem vezethetnének ittasan. Leghamarabb 19 éves korban kaphatnák meg a teljes értékű jogosítványt a brit fiatalok. A nagyobb rutinból következő kevesebb baleset a számítások szerint 4470 ember (választó) életét menthetné meg. De hát a (brit) politikusoknak vannak ennél fontosabb szempontjai is…

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!