A tavalyi év utolsó napján történt Liverpoolban a parkolóház-tűz, amelyben a 2007-ben felépített hétemeletes létesítmény teljes egészében elégett, a becslések szerint ezer autó lehetett az 1400-as kapacitású létesítményben, és maga az épület is olyan károkat szenvedett, hogy azt le kell bontani és újat kell építeni helyette – az épület közepén leomlottak az emeletek, és több helyen is eltűnt a beton és csak a vasháló maradt meg a födémből.

Fire at Kings Dock, Liverpool

Here is some footage taken by our crews at the scene of the fire at Kings Dock, Liverpool which shows the scale of the fire they were faced with.Crews fought the fire valiantly and we are incredibly proud of their efforts. Thanks to all partner agencies who worked closely with firefighters at the scene.Further updates on the incident will be posted later on today.

Közzétette: Merseyside Fire and Rescue Service – 2018. január 2.

Egy Land Rover motortere gyulladt ki ismeretlen okból. Az első riasztást követően 8 perccel a Merseyside Fire and Rescue Service tűzoltóság már 12 autóval a helyszínen volt, de nem tudták megakadályozni a lángok továbbterjedését – később még további 9 egység csatlakozott hozzájuk. A 800-1000 °C-os hő miatt az égő autók üzemanyagtartálya kihasadt, a szétfolyó üzemanyag pedig tovább szította a lángokat.

Fotók: Merseyside Fire and Rescue Service

Az is nagy eredmény, hogy sikerült megakadályozni a haláleseteket, pár könnyebb sérülés történt, és hat kutyát mentettek ki a tűzoltók, illetve sikerült megakadályozni a lángok továbbterjedését a szomszédos lakóházakra, szállodára és Echo Arena nevű rendezvényhelyszínre. Utóbbiban a Liverpool International Horse Show nevű programot tartották, amelyre mintegy 4000 ember érkezett; a legtöbben a parkolóházban tették le autójukat, ami a hivatalos parkolója – volt – az Echo Arenának.

Nekik azzal a rossz hírrel indul majd az új év, hogy ha csak nincs casco-juk, nem számíthatnak kártérítésre. Az érvényes brit jogszabályok szerint anyagi kár esetén 1 millió font a kifizetési felső határ (ettől felfelé el lehet térni, ha valaki netán több pénzt akar fizetni biztosításra – nem jellemző), márpedig a kárösszeg ennek sokszorosa. Óvatosan 10 ezer fontos értékkel számolva csak az autók ára 10 millió font, és akkor még ott van a 7 emeletes parkolóház lebontásának és újjáépítésének költsége. A város, azaz Liverpool tulajdona az épület, egyelőre nem tudni, volt-e külön biztosítás rá.