A svájci Sion városában a PostAuto nevű cég június 23-án indította el az önjáró buszok tesztüzemét, a 11 személyes járművek egy 1,5 kilométeres útvonalon haladnak végig 20 km/h-s sebességgel. Az utasok ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást, a járműveket távolról felügyelik diszpécserek, ennek ellenére az egyik lassan mozgó busz mégis balesetet szenvedett. Az útvonal mentén épp pakoltak kifelé egy kisteherautóból, amelynek felnyitották a hátsó ajtaját. A busz különböző érzékelői ugyan “látták” a járművet, azonban nem ismerték fel, hogy nyitva van a hátsó ajtaja, ezért nem megfelelő oldaltávolságot tartva próbált meg elhaladni mellette, és a hátsó ajtónak ütközött.
postbus1
A baleset idején három utas és egy, a tesztüzemet felügyelő ember volt a fedélzeten, de utóbbi is túl későn eszmélt csak, és mire megnyomta a vészmegállító gombot, a baj már megtörtént. Személyi sérülés nem történt és az anyagi kár se jelentős, azonban a PostAuto leállította a SmartShuttle néven futó szolgáltatást az eset kivizsgálásáig – a kapcsolódó alkalmazást letöltők a „karbantartás miatt szünetel a szolgáltatás” jelzést kapnak. A jármű gyártójával, a Navya céggel közösen arra próbálnak rájönni, hogy a kamerát, radart és lézeres letapogatót is használó vezérlőelektronika miért nem vette észre az útjába kerülő akadályt.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!