Az Audi büszke az RS7-esből épített önvezető autójára, amely, miután egy hús-vér sofőrrel rendelkező autóval feltérképezik a pályát, képes azon versenytempóban végighaladni. A Stanford Egyetem kutatói Audi TTS-ből építették a saját önvezető autójukat, amelyet most a Thunderhill versenypályán teszteltek.

Fotó: Joseph Thornton/Flickr Fotó: Joseph Thornton/Flickr

A Shelley névre keresztelt autónak nem okozott problémát a legjobb versenyzők köridejének megközelítése, a 200 km/h-s sebességet is elérte az autó az egyenesekben. Azonban az egyetemi kutatók nem ezért mentek a versenypályára, hanem azért, hogy a hétköznapi közlekedés során jellemző 80-120 km/h-s sebességtartományban az extrém kikerülési manővereket próbálgassák, mi történik akkor, ha hirtelen teljesen alászedi a kormányt az elektronika azért, hogy elkerüljön például egy frontális ütközést – ilyenkor az autó – a járművet irányító elektronikától független – menetstabilizálója is beavatkozik, ezért nem feltétlenül az a manőver eredménye, amit a számítógép elgondolt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!