Múlt héten rendezték meg Chicagoban az International Manufacturing Technology Show rendezvényt, amelyen a Local Motors elkészített egy 3D nyomtatással készített autót. Mármint mopedautót, nem teljes a karosszéria, és a csúcssebesség is csak 60 km/óra – de így is jelentős előrelépést jelent ez a jármű.

Nem ez a világ első, 3D nyomtatással készült járműve, de az Urbee 3D elnevezésű alkotásról tudni kell, hogy annak elkészültéhez mintegy 6 hónapra és 2500 munkaórára volt szükség. Ehhez képest a Local Motors most 144 óra alatt, a szakmai kiállítás látogatóinak szeme láttára készítette el autóját. A gyorsasághoz hozzájárult az Egyesült Államok is, hiszen az Energiaügyi Minisztérium tulajdonában lévő Oak Ridge National Laboratory segítségével készítették el azt a műanyagot, amiből ilyen gyorsan meg tudták formálni a karosszériát. Az új nyomtató óránként 20 kg, szénszálas műanyagot tud nagy precizitással kinyomtatni.

Természetesen van néhány olyan elem, amely nem nyomtatással készült, úgymint acél váz, elektromos hajtómotor, akkumulátor, vagy épp a kerekek, de hát az Urbee-nál is csak a külső héj készült nyomtatóban. A Local Motors konstrukciójának másik nagy dobása, hogy mindössze 40 alkatrészből áll az egész jármű. Egyelőre csak lépés-tempóban próbálták ki az új autót, de annak 60 km/óra a tervezési csúcssebessége, és 190 km a maximális hatótávolsága.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!