A cégalapító Henrik Fisker pár héttel ezelőtt otthagyta a nevét viselő autógyártót, amelynek egyre kevesebb az esélye arra, hogy megmeneküljön. Tavaly július óta nem készített autót, és a múlt héten kirúgták az alkalmazottak 75 százalékát, 160 főt, és mivel ezt nem a hatályos törvényeknek megfelelően tették, pert indítottak a cég ellen.

A Fisker magánbefektetőktől mintegy 1,2 milliárd dollár tőkét gyűjtött, e mellé még 200 millió dollár kedvező kamatozású állami kölcsönt kapott, jelenleg azonban csak 30 millió dollár készpénze van. Az alkalmazottak túlnyomó többségének kirúgása az utolsó próbálkozás arra, hogy elkerülje a csődvédelmet a cég – azonban lehet, hogy e miatt fog csődbe menni a vállalkozás. A hatályos törvények értelmében ugyanis egy ilyen mértékű átszervezés előtt 60 nappal értesíteni kell a munkavállalót, hogy az fel tudjon készülni az elbocsájtásra, ezt nem tették meg, ráadásul azt is mondták, nincs pénzük a végkielégítések kifizetésére. Nem csoda, hogy szinte azonnal beperelték a Fiskert az elbocsájtottak, a végkielégítés mellett a 60 napi időszakra járó bérüket és egyéb juttatásaikat követelve. Ezen felül minden egyes további munkanapért, amíg nem kapják meg a pénzüket a kirúgott munkavállalók, napi 500 dollár kártérítést követelnek. A Fiskernek április 22-én 10 millió dollárt kell törlesztenie az Egyesült Államoknak, jelen állás szerint nehéz lesz kigazdálkodnia ezt az összeget.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!