Az E85 üzemanyag nagykövete, és elkötelezett híve, Talmácsi Gábor világbajnok motorversenyzőnk részvételével ünnepelte a Green Power E85 Kft. a zöld autózás újabb mérföldkövét. „A négyszázadik bioetanol kútoszlop átadása nagyon fontos lépés a hazai bioetanol gyártás és forgalmazás számára. Ez azt jelenti, hogy az autósok immár minden negyedik üzemanyagkúton elérhetik az olcsóbb és zöldebb üzemanyagot” – mondta el Héjj Demeter, a Magyar Bioetanol Szövetség elnöke.

A négyszázadik E85 töltőállomás bekapcsolódása nem csupán hazai, de uniós szinten is nagy lépés, ugyanis ezzel hazánk az élvonalba került a tagországok között a bioetanol-lefedettség tekintetében. Az úttörő Svédország 1600 töltőállomása (ahol 1994 óta használják az E85 üzemanyagot a közlekedésben) után hazánk a második, megelőzve ezzel a zöld autózás iránt elkötelezett Franciaországot, ahol az ország 320 pontján tankolhatnak az autósok bioetanolt. Magyarország nem csak a lefedettség tekintetében számít élenjárónak, hanem a bioetanol-technológiai kutatások és alkalmazás terén is.

A Hungrana Szabadegyházán működteti Közép-Európa legnagyobb kapacitású bioetanol üzemét. A gépkocsikban alkalmazható üzemanyag-átalakítók piacán négy magyar cég, mint például az E85 Tuning Kft. is, világszínvonalú, hazai fejlesztésű és gyártású készülékeket kínál. Emellett számos hazai kutatás zajlott és napjainkban is folyik az etanol előállítás és felhasználás optimalizálásának céljaival, illetve a dízel etanol gyártás, valamint a cellulóz alapú etanol előállítás módszereinek kifejlesztésért. A kutatómunkában több hazai felsőoktatási intézmény, így a Budapesti Műszaki Egyetem, a Szegedi Egyetem, a Gödöllői Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, és a Károly Róbert Főiskola is aktív szerepet vállal.