Az egyik legolcsóbb kaposvári benzinkútnál jelenleg 360 forintért lehet tankolni egy liter benzint. Az autósok még ezt is sokallták, a 400 forintos benzinár azonban többeket felháborítana. – Így is drága az üzemanyag, a tíz-húsz százalékos emelés, azonban kicsapná a biztosítékot – mondta Papp János. – Elég sokat autózom havonta, mert a munkahelyem és az otthonom harminc kilométerre van egymástól. Ha 400 forint lenne a benzin ára, az nekem havonta 7-8 ezer forinttal is több kiadást jelentene – panaszolta Németh János. A fuvarosok azt mondják: ha emelkedik a benzin ára, azt nem csak az autósok fogják érezni. – Akinek szállítunk, annak nőni fog a fuvarköltsége, így megemeli a fogyasztói árakat. Ez minden területen így lesz, a lakosság akkor ezt az üzemanyagár emelést nagyon meg fogja érezni – panaszkodott Garai Sándor, fuvarozó.

Míg május végén az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) úgy döntött, hogy ötven dollárban határozza meg az olaj hordónkénti árát, mostanra úgy tűnik, ez nem tartható és emiatt jelentős emelés várható. Akár 70 dollárra is felmehet a hordónkénti ár. – Az OPEC országok részéről van egy olyan hajlandóság, hogy továbbra is tartanák az olajkitermelés visszafogást. Ez a megállapodás idén év elejétől indult el. A terveik szerint jövő márciusig tartanák. Ha kevesebb olajat termelnek ki akkor nyilván a kínálat is kevesebb lesz. És ez egyértelműen felhajtja a nemzetközi kőolajárakat – magyarázza Szalayné Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Hozzátette: a szakemberek arra számítottak, hogy az elektromos autók nagyobb és gyorsabb arányban terjednek el, mint ahogy azt a realitás mutatja. Az előrejelzések szerint 2040-re még mindig csak az autós forgalom tíz-tizenöt százalékát adják majd ki ezek a járművek. Tehát továbbra is nagy szükség lesz a kőolajra, igazából nem lehetne csökkenteni a kitermelést.
Az elmúlt két hétben egyébként az üzemanyagok ára átlagosan 18 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!