Több tízezer autós illegálisan vett részt a közúti forgalomban Nagy-Britanniában, miután gépjárművük az évente esedékes MoT vizsgálaton megfelelt, azonban a javítóműhely az informatikai rendszer hibájából ezt nem tudta a központi adatbázisban rögzíteni. A felelős Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) műszaki hibát jelölt meg a probléma forrásaként, az általános vélekedés szerint azonban egyszerűen inkompetens emberek dolgoznak a hivatalban, hiszen tudták, hányan fogják majd használni a rendszert, tehát fel tudtak volna készülni a rohamra.

Egészen mostanáig egyébként papír alapú igazolásokat adtak ki a javítóműhelyek, amellyel aztán a járműtulajdonos elment a rendőrségre, ahol aztán bejegyezték azt a központi nyilvántartásba. A folyamat egyszerűsítése miatt most bevezették – a 24 ezer vizsgahelyből 16 ezer választotta az átállást első körben – azt, hogy közvetlenül a javítóműhely jegyzi be a központi nyilvántartásba a sikeres MoT vizsgálat tényét. Az új rendszer teljesen leállt, majd nagyon lassan indult csak újra, több tízezer vizsgaeredményt így nem tudtak bejegyezni a javítóműhelyek az adatbázisba. Az se megoldás, ha a járműtulajdonosok kérik a papír-igazolást majd azzal elmennek a rendőrségre, ott ugyanis az informatikai hiba miatt az szerepel a nyilvántartásban, hogy a jármű megbukott, ezért hiába az ennek ellenkezőjét bizonyító papír, nem fogadhatják azt el az érvényben lévő törvények szerint. Azért fontos az MoT vizsgálat bejegyzése a központi adatbázisba, mert a rendszámfelismerő kamerák annak alapján vizsgálják az elhaladó autókat és az alapján küldik a járőröket a problémás autók után, illetve a gépjárműadó-befizetést vizsgáló hatóság is ebből az adatbázisból dolgozik.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!