A jogosítványvárományos vizsgázók a szokásos módon nekilátnak kitölteni a tesztlapot, közben megnéznek egy filmrészletet, ami egy közlekedési szituációt ábrázol. A vizsgázó igyekszik feldolgozni a látottakat, aztán a helyesnek vélt választ bejelöli.

Az esélyegyenlőség jegyében helyesnek tartanám, ha lehetővé tennék, hogy a vizsgázók lassítást is kérhessenek. Ez az opció alkalmazkodna a közúti közlekedés valóságához, amelyben sokaknak az átlagosnál hosszabb időre van szüksége egy-egy szituáció feldolgozására. Mármint sok a bamba. Ezt tudjuk jól. Persze ők mindig a másik autóban ülnek. Ez éppen olyan bizonyos, mint hogy a kenyér a vajas felével ér földet, ha elejtjük.

Az új lebonyolítás következményeként azok a KRESZ-vizsgázók különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek a mozgóképes kérdésnél, akik hajlamosak arra, hogy nagyon beleéljék magukat a filmekbe. Ha valaki elkötelezett sorozatnézőként ül be KRESZ-vizsgás képernyő elé, és túl sokat tanakodik azon, hogy mi lesz a következő epizódban, máris a bukást kockáztatja. Hasonlóan azokhoz, akik meghatódva figyelik, miként bontakozik ki egy szép elsőbbségadási románc, aminek során egymásra talál egy kanyarodó villamos és egy egyenesen haladó cabriolet. Ül a romantikus vizsgázó, és könnyeit nyelve szinte maga előtt látja, amint ellovagolnak a naplemente felé, és azt üzenik vissza: The End. És máris lejár a teszt kitöltésére szabott idő. Itt most azokat ne is hozzuk szóba, akik az autós üldözéses filmekért bolondulnak, és esetleg transzba esnek a stoptábla felől közeledő, szirénázó rendőrautó látványától.

Úgy tudjuk, hogy pattogatott kukoricát és kólát egyelőre nem fognak árulni a vizsgahelyiségek bejáratánál. Arra alighanem a 3D-s kérdések bevezetéséig várni kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!