Nagy-Britannia még nem tart ott, ahol Németország – itt a büntetés kiszabása előtt a parkolást ellenőrző hivataloknak meg kell keresnie a tilosban járó sofőrjét és felszólítani a továbbhaladásra -, de azért Magyarországnál már sokkal emberségesebb módon kezelik az autósokat. A kormányzat például a múlt hónapban olyan levelet küldött ki az önkormányzatoknak, amelyben arra szólítják fel őket, hogy legyenek szívesek a józan ész használatával kezelni a közlekedési ügyeket, külön kiemelve ebből az arrafelé folyamatos konfliktusforrásnak számító fizető parkolást.

Kiemelik, hogy a parkolójegy lejártát követő 10 perces türelmi időszak után ha megírják a bírságot, de az autó sofőrje még eközben visszaér a helyszínre, akkor lesznek szívesek törölni a bírságot, ne kelljen már az autóvezetőnek rohangálnia mindenféle fellebbezéssel. Ellenben a tilos helyen (a szigetországban dupla sárga vonal jelzi) vagy mozgássérült parkolóban megálló autóssal szemben a törvény teljes szigorával járjanak el. Azt is javasolják, hogy a kis mértékű szabályszegéseknél nyugodtan alkalmazzák a szóbeli figyelmeztetést a bírságolás helyett.

Eddig sok olyan konfliktus volt, amikor a parkolóőr arra hivatkozott, hogy már benne van a gépben a bírság, ő már nem tud mit tenni – ezekben az esetekben szinte kivétel nélkül méltányosságból elengedték a büntetést, de csak azt követően, hogy az autóvezető futott egy-két kört a hivatalnál. Patrick McLoughlin, közlekedési miniszter szerint az a cél, hogy a parkolási ellenőrzésnél a józan paraszti észt használják az ellenőrök, és hogy az önkormányzatoknak minimalizálják a parkolási-bírság bevételeiket. Vége annak, hogy fejőstehénnek nézik az autósokat, immár partnerként kezeli őket a kormányzat.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!