Dr. Wolfgang Schreiber 1984-ben kezdett dolgozni a Volkswagen konszernnél, ahol 1996-2003 között volt a váltófejlesztés vezetője, ebben a funkciójában kivette a részét abból, hogy a dupla kuplungos váltót sikerült szériaéretté tenni. Egészen pontosan több szabadalmon is mint feltaláló szerepel a neve.

Ez utóbbi az alapja az egy müncheni bíróságon benyújtott, több száz millió eurós összegű keresetnek. A feltalálónak ugyanis nem csak az a díjazás jár, hogy fizetést kap a munka ideje során, de a befolyó haszonból is részesül. A Volkswagen konszerntől 2014-ben távozó Dr. Wolfgang Schreiber utóbbi alapján próbálja érvényesíteni a követelését. A DSG váltó a VW konszern egyik jelentős újítása volt, a mai napig több mint 4 millió ilyen járművet készítettek, és ezek száma a dupla kuplungos váltó terjedésének köszönhetően egyre gyorsabb ütemben emelkedik. Igazából nem arról szól a per, hogy jár-e pénz a szabadalmi iratokban feltalálóként szereplő egykori alkalmazottnak, hanem arról szól az egész eljárás, hogy megállapítsák annak mértékét.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!