Hirdetés – Amennyiben rendszeresen autóval közlekedünk, akkor néhány dologra oda kell figyelnünk a saját biztonságunk és kényelmünk érdekében. Az első, amit megtanulunk, hogy autókulcs nélkül hiába is próbálkozunk, nem fogjuk tudni használni a szeretett gépjárművünket. Ezért a kulcsunk zsebre vágásának egy mindennapos feladattá kell válnia, amiről egy alkalommal sem szabad megfeledkeznünk. Sajnos azonban történhetnek nem várt események, amik miatt nehéz helyzetbe kerülünk, ha nem gondoskodunk a pótkulcsról.

Lopás és más kellemetlen incidensek

Az egyik legrosszabb eset, ha ellopják az autókulcsot. Ennek eleinte lehet, hogy nem vagyunk tudatában. Csak az tűnik fel, hogy hiába keressük mindenhol, nem találjuk. Persze, nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni. Lehet, hogy csak máshova tettük, mint ahova szoktuk, esetleg a párunk, gyerkőcünk „tűntette” el. Mindezek mellett, annak is fennáll az esélye, hogy útközben elhagytuk valahol, mert például kicsúszott a zsebünkből vagy letettük valahova és ottfelejtettük.

Kis szerencsével a keresgélés és mások megkérdezése után előkerül a kulcs. Ha viszont sehol sem találjuk és mások sem tudnak róla semmit, akkor lehetséges, hogy lopásról van szó. Bárhogy is legyen, autókulcs nélkül nem tudjuk használni a kocsit. Érdemes előre felkészülni az ilyen helyzetekre és élni a kulcsmásolás lehetőségével. Ha van pótkulcsunk, máris kevésbé érezzük katasztrofálisnak a szituációt.

Mi a teendő, ha még nincs pótkulcsunk?

A legfontosabb szabály: ha nincs meg az autókulcs, ne feszegessük a kocsi ajtaját! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy keresnek egy olyan eszközt, amit alkalmasnak vélnek az ajtó felfeszítésére, és megpróbálják önerőből orvosolni a problémát. Vannak olyan extrém esetek is, amikor valaki betöri az ablaküveget egy téglával vagy más súlyos tárggyal. Ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk ilyenkor. A „házi” módszerekkel még több kárt okozhatunk a kocsin, aminek a helyreállítása, javítása plusz költségeket okoz. Az ablaküveg és az ajtócsere sem 2 Forint, így hát érdemes gondolkodnunk mielőtt hirtelen felindulásból cselekednénk.

A megoldás a megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkező szakember felkeresése, aki segít az autózár nyitásban. Ha a kulcs addig nem kerül elő, akkor gondoskodni kell az autózár csere lebonyolításáról is. Ami egyszer megtörtént, az bármikor megtörténhet máskor is, éppen ezért nem érdemes a véletlenre bízni a dolgot. Az zárcsere után az autókulcs másolás legyen a következő feladat, amit elvégzünk! Ezzel elejét vehetjük annak, hogy legközelebb is hasonló szituációba kerüljünk.

(Nyitókép: elements.envato.com)