Nemzetközi Mini Hétvége helyszíne volt Fadd-Dombori, ahol az angol kis autó magyarországi rajongói jöttek össze néhány napra, valamint szlovák, finn és osztrák vendégei is voltak a találkozónak, amelyet huszonkettedik alkalommal rendezett meg a Mini Club Hungary. Több mint negyven klasszikus Mini – harminc-, negyven-, ötvenéves járművek –, és velük több mint száz résztvevő gördült be a hét végén a kempingbe.

Tolnán egy kevésbé forgalmas utcát jelöltek a második ellenőrző pont feladatához. A felhívás így hangzott: Tolnán vagyunk, toljuk az autót! (A szerző felvétele)

Csütörtökön autómentes napot tartott a társaság és Pörbölyre kirándultak, ahol kisvasutaztak, majd megtekintették az Ökoturisztikai Központot. Mi pénteken délután kerestük fel a találkozó résztvevőit, miután visszatértek paksi konvojos túrájukról, melynek részeként megnézték az atomerőmű látogató központját.

Az elnökség tagjaival a kemping egyik árnyékos pontján ültünk le beszélgetni, mire egy zöld poloska jelent meg előttünk az asztalon. Erre az elnökség egyik tagja – egy jól irányzott poénnal – megjegyezte, hogy talán a bogarasok kémkednek. A beszélgetés során valóban elhangzottak akkor még titkos információk, hiszen a szombati tájékozódási rali útvonalát és egyéb részleteit csak később ismerhették meg a résztvevők. Hagyomány, hogy a találkozó helyszínének környékén kijelölnek egy útvonalat – ezúttal ez egy 77 kilométeres táv volt –, amelyen különböző ellenőrző pontok és feladatok várnak a minisekre. Ezeket az indulásnál kapott itiner, azaz útvonalterv segítségével találhatják meg.

Az első próbatételnek már a rajtnál eleget kellett tenniük, ugyanis mérföldben meghatározott sebességre kellett az autókkal felgyorsulniuk. A következő állomás Tolnán volt, ahol motoros meghajtás helyett tolni kellett a járműveket, majd Bogyiszlón az őrölt paprika kapott szerepet. Egy Mini-alkatrész súlyát kellett megbecsülni, majd azt paprikából kimérni. A negyedik ellenőrző ponton a résztvevő Minik összéletkorát kellett megtippelni, aztán Vadászmajorban híres Mini-tulajdonosokat – mint például David Bowie, Mr. Bean, George Harrison, Király Gábor – és autóikat ábrázoló képeket párba rendezni. A tengelici sportpályán tíz alkatrészt kellett sorrendbe tenni úgy, ahogy azok a jármű elejétől a végéig elhelyezkednek. Tengelic-Szőlőhegyen egy kanyarban figyelték az ellenőrző ponton lévők, hogy egy-egy autónak 30 másodperc alatt mennyit villan az irányjelzője, a csapattagoknak pedig meg kellett saccolniuk a számot. Végül Domboriba visszaérve, a Minikből vízibiciklire ültek át a résztvevők.

Az elnökség tagjai elmondták, hogy egy-egy ilyen tájékozódási rali előtt mindig bejárják a helyszíneket. A túra során mindenhol barátságosan, nagy érdeklődéssel fogadják az utakon ritkán látott autókat, a tulajdonosok pedig szívesen megmutatják őket a kíváncsiskodóknak. Bogyiszlói állomásukon például egy helybeli férfi hozott egy rúd szalámit a szervezőknek, mondván: így szeretné kifejezni a háláját, amiért elhozták ezeket a szép autókat a faluba. – A Mini olyan autó, ami mindenkinek tetszik, de senki sem irigy rá – mondta az általánosan tapasztalható kedves fogadtatás kapcsán az egyik szervező.

Tulajdonosaik gondosan karbantartják a Minijüket (Fotó: Makovics Kornél)

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!