A programban lévő, a hirtelen megnövekedett számú fuvar miatt árat emelő algoritmus miatt számlázott a megszokottnál jóval magasabb összeget az Uber Sydney városában azoknak, akik a terrortámadás elől menekültek, a cég erről egy twitter-üzenetben tájékoztatott – 100 dolláros alapdíjjal lehetett autót fogni, a repülőtéri fuvarért 175 dollárt kértek; normál taxival 45-55 dollárba kerül ugyanez, alaphelyzetben az Uber ennél olcsóbban szállít. Persze mindezt az ügyfelek érdekében tette, nem a saját anyagi nyeresége miatt…

Azzal indokolta áremelését a cég, hogy ezzel csak több sofőrt akart a körzetbe csábítani, hogy aztán az ügyfeleknek több autó álljon a rendelkezésére, tehát végül könnyebben tudnak elmenekülni a helyszínről. A hatóságok egyébként biztonsági okokból első intézkedésként teljesen leállították a közösségi közlekedést a túszejtés közelében, később is csak szakaszosan indították azt újra – ez idő alatt „kaszált” az Uber. Persze próbálják menteni a menthetőt, és visszafizetik a fuvardíjat azoknak, akiktől már levonták az emelt összeget.

Mivel hasonló lépést már tett a cég az Egyesült Államokban a Sandy hurrikán idején, ott akkora felháborodás lett az eredménye, hogy ott kihirdették: a jövőben természeti katasztrófáknál nem kell ilyesmire számítania az utasoknak. Az Uber önként vállalt áremelés-korlátozása csak az USA-ra érvényes, a világ többi részén, így Ausztráliában sincs ilyen kitétel a szabályzatban. Mindezt nem sokkal azt követően lépte meg az Uber, hogy Indiában betiltották a szolgáltatását, miután egy Uber-sofőr megerőszakolt egy hölgy-utast. Az olcsóságnak bizony nagy ára van.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!