Meglehetősen gyorsan született meg a döntés a Toyotánál arról, hogy megszüntetik az észak-amerikai, kifejezetten fiatal vásárlókat célzó Scion autómárkáját, hiszen decemberben még bemutatták a Scion C-HR nevű tanulmányt, amely a Genfi Autószalonon bemutatkozó Toyota C-HR ottani változata lett volna – helyette Észak-Amerikában is Toyotaként lehet majd megvásárolni az új, akár hibrid hajtással is választható kis kategóriás szabadidő-autót.

2002-ben azért alapították az új márkát, mert a közvélemény kutatások szerint a fiatal vásárlók hallani se akartak a Toyotáról, öregek márkájának tartották azt. Meredeken emelkedtek az eladások egészen 2006-ig, amikor 173 034 darabon tetőztek, ezt követően azonban jöttek a Toyota nagy visszahívásai, és egyszerűen nem maradt energiája arra a japánoknak, hogy ezzel a rétegmárkával foglalkozzanak. Majd jött a gazdasági válság, és ezzel együtt a Toyota márka újrapozicionálása, a legújabb Priust például már a fiatalok is menőnek tartják, szóval egyszerűen elfogyott a levegő a Scion márka körül. Az életképes autókat egyszerűen beolvasztják a Toyota kínálatába, az 1004 márkakereskedés augusztus végével megszűnik – ezek szinte kivétel nélkül Toyota mellett foglalkoztak a Scion márkával, szóval csak dekoráció-cseréről van szó.

Most, hogy lecsillapodtak a a gyárbezárások miatti, gyújtogatásig fajuló munkaharcok, a Ford európai részlege bejelentette, hogy további átszervezésekkel csökkenti a költségeit és növeli a profitját. Ennek a második hullámnak a részeként tervezett létszámleépítés önkéntes lesz. A termékpalettát is érintik a változások, első körben ugyanis megszüntetik a nem nyereséges modelleket (nem annyira típusokról, mint motorváltozatokról van szó), és rövid időn belül öt új szabadidő-autót dobnak piacra, a sort az Edge nyitja majd. 2020-ig bezárólag új hibrid, hálózatról tölthető hibrid és elektromos autókat is piacra dobnak, 2017-ben már öttagú lesz a Vignale almárka.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!