Még 2020 végén mutatta meg a Mini, milyennek is képzeli az önvezető korszakban a jövőjét, az Urbanaut nevű tanulmány akkor még csak digitálisan létezett, mostanra végeztek a teljesen működőképes (azért közútra nem szabadítható rá a gépezet) tanulmányautó megépítésével. A 4,46 méter hosszú egyterű belsejénél sokkal inkább bútor-, semmint autóipari tapasztalatokra volt szükség, de sikerült megfelelő segítséget találni ehhez.

„A MINI formatervező részlegén hisszük, hogy a MINI Vision Urbanaut átfogó koncepciójának megértéséhez a személyes tapasztalatokon keresztül vezet az út. A térérzet és az innovatív anyagok szinte kérik, hogy a rajongók felfedezzék őket. Ezért is volt számunkra nagyon fontos, már a MINI Vision Urbanaut megtervezésének legelső lépéseinél is, hogy életre keltsük a modellt. Ez a pillanat pedig végre elérkezett. Müncheni stúdiónkban részletekbe menően átgondoltuk és kifejlesztettük az újdonság minden egyes szegletét, hogy ügyfeleink a MINI Vision Urbanaut összes adottságát magukévá tehessék” – mondta Oliver Heilmer, a Mini vezető formatervezője.

Szinte kizárólag megújuló forrásból származó vagy újrahasznosított anyagokat használtak az utastérben, arra is ügyeltek, hogy ezek a kárpitok a jövőben is könnyen újrahasznosíthatóak legyenek. A látvány és a tapintás mellett az illat is fontos része az Urbanaut-élménynek, kifejezetten ezért keverték ki a visszafogott, frissítő parfümöt. Renzo Vitale zeneszerző ezúttal is egyedi hangot készített, rögtön hármat a három különféle üzemmódnak (Chill, Wanderlust, Vibe) megfelelően.