2022 januárjában az Egyesült Államokban állította be a Porsche Taycan a villanyautó által leküzdött legnagyobb szintkülönbség-emelkedés világrekordját, amikor egy bánya mélyéről a Pikes Peak csúcsára hajtottak vele, eközben 4842,7 métert emelkedtek. Most Kínában ezt döntötték meg azzal, hogy az ország legmélyebb pontjáról egy tibeti hágóra hajtottak, eközben 5573 métert emelkedtek.

Az Ayding-tó volt az indulás helyszíne, ami a tengerszint alatt 218 méterrel helyezkedik el és Kína legmélyebb természetes pontja, innen a Hongtu Daban hágóra hajtottak, amely a tengerszint felett 5355 méteren tetőzik. A Xinjiang-Tibet útvonalon haladt a 2 darab Porsche Taycan Cross Turismo, eközben extrém út- és időjárási viszonyok között haladt az autó, többször jól jött az az extra pár centi hasmagasság, ami a szabadidő-autós körítésű kombi sajátja.

Volt, hogy 70°C-os hőmérsékletű talajon haladtak, de hóesésben, jeges aszfalton is mentek, elhagyatott sivatagokon és zsúfolt nagyvárosokon is áthajtottak. Sok időt töltöttek a töltéssel is, mert az adott útvonalon leginkább 22 kW-os töltők vannak, de azért találtak 120 kW-os villámtöltőt is. A Kunlun és a Tian Shan hegyek között egy 760 km-es távon kopár sivatagos vidék terül el, civilizáció és villanyautó-töltők nélkül, ezt a szakaszt a Porsche által támogatott EnjoyElec startup és annak dízelmotoros teherautó által szállított dízelgenerátora segítségével küzdötték le. A 4 nap alatt többször is 4900 méteres hágókat küzdöttek le, és sokat haladtak hóesésben.

A 2 darab Porsche Taycan Cross Turismo műszaki hibák nélkül teljesítette az összesen 5573 méteres szintemelkedést, a sajtóközleményben csak azt árulták el, hogy a túra 10 napig tartott, azt már nem, hogy ez alatt és hány km-t tettek meg és hányszor töltötték az akkumulátorokat.