Ahogy Barack Obama hivatalban töltött napjai is meg vannak számlálva, úgy az elnöki autó, a hivatalosan Cadillac One névre hallgató, nemhivatalosan Bestiának becézett páncélozott limuzin is hamarosan nyugdíjba vonul.

Persze ezt így nem jelentette ki még a titkosszolgálat, de a közbeszerzési értesítőben már megkérték a feltételeknek (North American Industry Classification System szerinti autóalkatrészgyártó vállalkozások) megfelelő cégeket arra, hogy legyenek szívesek jelezzék szándékukat, miszerint részt vennének egy, az USA kormányzata által megadott feltételeknek megfelelő páncélozott jármű megtervezésének és legyártásának folyamatában. Első körben csak a jelentkezéseket várják, a második körben már megismerhetik a feltételeket (mekkora összeget szán erre a közbeszerzésre a megrendelő), és szeptember 29-én bízzák meg a kiválasztott partnert a munkával. Mivel az összes eddigi elnöki autó vagy a Lincoln vagy a Cadillac terméke volt, valószínűleg most is ez a két márka egyike lesz a kiválasztott. A mintegy 18 hónapos határidőbe egyébként nem csak a tervezésnek és az építésnek, de a tesztelésnek – éles fegyverekkel való támadás – is bele kell férnie. Remélhetőleg az új elnöki limuzinnal már nem lesznek olyan kínos helyzetek, mint a járdán való felakadás vagy épp a félretankolás.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!