A brit Tractable nevű startup vállalkozás számítógépes képelemzésre specializálódott, olyan tanulékony algoritmust készítettek, amely a sérült autók kárfelvételét képes a végletekig leegyszerűsíteni. A balesetet követően elég lefényképezni – ehhez is kap segítséget az ügyfél – az érintett autót, ezt követően a szoftver elemzi a sérülés mértékét, és az adatbázisban szereplő alkatrészárak segítségével 30 másodpercen belül már szállítja is a javítási árajánlatot. A gyorsaság mellett nincs szükség emberi beavatkozásra, így a biztosítók csökkenthetik a kárfelvevő-állományukat.

Jelenleg tesztüzemben használják ezt az automatikus kárfelvételt, és az alapján mindössze az esetek 8 %-ban nem képes a fényképek alapján döntést hozni a számítógép, azaz nem váltja ki teljesen az emberi kárfelvevők munkáját, de a maihoz képest tizedannyi személyzettel működhet majd a biztosító megfelelő részlege. Számítógépes kárbejelentés már ma is elérhető több helyen, de azoknál jellemzően emberek végzik az elemzést, a Tractable szoftvere ezt váltja ki.

A biztosítók egyébként nem csak autóbaleseteknél használhatják majd a szoftvert, de a megfelelő módosítással azt például épületkárok elemzésére is meg lehet tanítani, de akár beázások által okozott kár mértékét is meg tudja becsülni a képelemző alkalmazás. Miután már bizonyított a Tractable szoftvere, azt is elképzelhetőnek tartják a britek, hogy a koccanást követően lefényképezve az autót, és a felajánlott kártérítést elfogadva öt percen belül megérkezzen azonnali utalással a pénzösszeg az „áldozat” számlájára.