Több külső körülmény összejátszása kellett a tegnapi-mai helyzet kialakulásához, azaz hogy várakozni kell a benzinkutakon a tankolásra, és olyan kutak is akadnak, ahol kifogyott az üzemanyag. Először is ott a 480 Ft-ban maximalizált üzemanyagár, ami az ukrán háborús helyzet miatt elszálló olaj-jegyzésár és az ezt követő külföldi üzemanyagárak miatt azt eredményezi, hogy egyre inkább megéri hazánkban tankolni, ezért a határok közelében és a tranzitútvonalakon megnövekedett a forgalom. Ehhez hozzájön még, hogy a közösségi közlekedési társaságok általában saját kutakat használnak, ahol nagykereskedőtől veszik az üzemanyagot – rájuk nem vonatkozik a hatósági árkorlát, úgyhogy a buszokat is kiviszik az utcai töltőállomásokra tankolni, ami szintén a forgalmat növeli. Aztán ott van a fogyasztói magatartás, az ellátási hiányra válaszul rögtön készletezni próbálnak az emberek, lásd nem is olyan rég az Adblue-adalék helyzetet, amit szintén sikerült pár nap alatt megoldani. Most épp a benzin és a gázolaj van soron.
Több tényező is hozzájárult ahhoz, hogy megnövekedett az üzemanyag-forgalom. Normál körülmények között ilyen csak helyileg lép fel, amit tud kezelni a logisztika, de ha mindenhova több benzint kell szállítani, arra már nincs elég kapacitás – és a piacgazdaság törvényei szerint anyagilag sem éri meg ilyen, évtizedeként talán egyszer megjelenő csúcsra méretezni ellátási hálózatot, aminek a költségét bele kell építeni az üzemanyagárba.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a Mol a jelenlegi helyzetben is képes ellátni az országot üzemanyaggal. Viszont szükséges kiemelni, hogy a töltőállomások leterheltségét a korábbihoz közeli szintre kell visszaállítanunk. Ez a legfontosabb lépés, mivel jelentősen megnőtt a kereslet az üzemanyagok iránt: egyrészt a Magyarországon áthaladó tranzitforgalom, másrészt a megnövekedett benzinturizmus miatt. A környező országokban ugyanis 100-150 forinttal magasabb az üzemanyag literenkénti ára, nyilván minden fuvarozó, átutazó, aki teheti, Magyarországon tankol” – idézte az MTI-ben kiadott közlemény Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját.

A Shell a tranzitútvonalak melletti töltőállomásain már február 22-én bevezette az egyszeri tankolás 50 000 Ft-os limitjét, ami nagyjából 100 liter üzemanyag vásárlását tette lehetővé egy alkalommal – szintén a megnövekedett felhasználást (kamionok, autóbuszok) akarták ezzel az intézkedéssel kordában tartani. Most az alapvetően személyautókat kiszolgáló töltőállomásokon (kisnyomású kútoszlopok) vezettek be 25 000 Ft-os alkalmi limitet, azaz egyszerre csak 52 liter benzint vagy gázolajat lehet vételezni – azt nem korlátozzák, hogy egy nap hányszor lehet tankolni. Azért vezette be ezt az intézkedést a Shell, hogy ne alakuljon ki üzemanyaghiány a töltőállomásain.

Ez nem vigasz azoknak, akiknek épp kifogyóban az üzemanyagja és nem tudnak tankolni, de ilyenkor van szükség az előrelátásra és arra, hogy mondjuk már negyed tanknál keressünk töltőállomást. Gyorsforgalmi út mellett mi is láttunk sorban állást, igaz, abban benne volt az is, hogy a kamionok várakoztak a tankolásra, és eldugaszolták a kút bejáratát a személyautók előtt. A budapesti utcán járva nem láttuk nyomát tumultusnak vagy üzemanyaghiánynak, a kútra befordulva azonnal oda tudtunk állni az oszlophoz és tankoltunk is, és az agglomerációban is hasonlóak voltak a tapasztalataink.

Nyitókép: MOL