A kínai Geely autógyár pénzügyi befektetőként birtokolja a Volvo személyautó-gyárat, de a svédek által kifejlesztett új kompakt építőkészlet okán műszaki téren is együttműködik majd a két cég, úgyhogy a mi szempontunkból is fontos hír, hogy a kínai cég bejelentette: 2020-ig bezárólag leáll a hagyományos belső égésű motorral szerelt autók gyártásával, és csak elektromos, és hálózatról tölthető hibrideket kínál majd.

A Blue Geely tervben az is szerepel, hogy a Volvo-val közös CMA építőkészletre alapozva több hálózatról tölthető hibridet is piacra dobnak, amelyek között lesz 250 lóerős rendszerteljesítményű változat is – 1,5 literes benzines turbómotor lesz a belső égésű erőforrás. A Geely úgy számol, öt év múlva eladásainak harmada lesz teljesen elektromos, kétharmada hálózatról tölthető hibrid.

A sort a Kínában 2016-ban a kereskedésekbe kerülő Emgrand EV nevű elektromos autó nyitja, amely városban 330 km-es, városi/országúti körülmények között 250 km-es hatótávolsággal rendelkezik, első kerekeit egy 127 LE/250 Nm csúcsteljesítményű villanymotor hajtja. Normál konnektorról 14 óra alatt lehet feltölteni a telepet, villámtöltővel ehhez 48 percre van szükség. Várható, hogy a távol-keleti piacon szerzett tapasztalatokat majd a Volvo személyautóknál is felhasználják, arról nem is beszélve, hogy a nagyobb darabszámok miatt olcsóbban tudják majd adni az alternatív hajtású autókat világszerte.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!