Amíg a Toyota Highlander 3. üléssorát csak gyermekeknek ajánlja a gyár, addig a most Észak-Amerikában bemutatott Grand Highlander esetén már mindhárom üléssor felnőttek számára is kényelmes utazást biztosít – a sajtóanyag szerint. Amíg a nálunk is megvásárolható Highlander 2,85 méteres tengelytávolsággal és 4,95 méteres hosszal rendelkezik, addig a Grand Highlander tengelytávolsága 2,95 méter és 5,11 méteres a felépítmény; a 2-3 üléssor között 95 mm-rel bővült a lábtér, 24 mm-rel bővült a fejtér és a kisebb helyigényű multilink felfüggesztésnek köszönhetően a padló is lejjebb ment.

Nagyon odafigyeltek arra is, hogy a mai családi igényeket lefedjék, így aztán a 7 ülőhelyre összesen 13 pohártartó, 7 USB C-töltő és 1 indukciós telefontöltő jut. Az első ülések közötti konzol tárolójában táblagépnek is van helye, csúsztatható fedelet kapott, hogy a könyöklőt olyankor is használhassa a sofőr, ha az utas épp valamit keres. A pohártartók közül több nagy méretű ásványvizes palackok befogadására is képes. Magasabb felszereltségnél az első 2 sorban lehet fűthető/szellőztethető ülés, és több 1,5 kW teljesítményű konnektor is akad. Széria a 12,3 colos képernyővel rendelkező, hangvezérléssel is kezelhető fejegység, ami 5 párosított készüléket tud kezelni.

Alapesetben 2,4 literes turbómotorral (269 LE) adják a Grand Highlandert, a második szinten a Highlanderben is használt, 2,5 literes szívómotort használó öntöltő hibrid hajtás (250 LE) jár, míg a Hybrid Max csúcsmodellbe 2,4 literes turbómotorral párosított öntöltő hibrid hajtás (349 LE) van a fedélzeten. Utóbbinál alapfelszerelés az összkerékhajtás, az előbbi kettőnél opciós.