A 3D nyomtatás robbanásszerű terjedésével egy időben kezdett házilag nyomtatott autójának fejlesztésébe Jim Kor, aki szerint hamarosan elkészül az Urbee 2 elnevezésű jármű.

Különösen kis tömegű autóról van szó, amelyet a tervrajzok letöltése után bárki kinyomtathat magának. Háromkerekű, két személy szállítását lehetővé tevő városi jármű az Urbee 2, ABS műanyagból. Persze egy ilyen nagy méretű és komplex alkotás kinyomtatása eltart egy ideig, ebben az esetben – 3 méter hosszú a karosszéria – például 2500 óráig.

A lassúság ellenére megvannak az előnyei a dolognak, hiszen az esetleges karambolos sérülések könnyedén javíthatóak. A belső térnél meg rögtön a műszerfallal együtt ki lehet nyomtatni a szellőzőcsatornákat és légbeömlőket – nem kell külön alkatrészeket legyártani és azok rögzítését megoldani.

Egy legfeljebb 10 lóerő teljesítményű dízel-elektromos hibrid hajtást képzelnek el az Urbee 2-nek, a 0-64 km/órás sebességtartományban az elektromotor hajt, a dízelmotor autóúton lép működésbe. A teherviselő rész egy acélcsövekből készített biztonsági cella, amellyel az FIA előírásainak akarnak megfelelni – a műanyag karosszéria szintén nyomtatott energiaelnyelő elemekkel csatlakozik ehhez. Az egyszerűség kedvéért motorkerékpárként akarják forgalomba helyezni a járművet az Egyesült Államokban. Pár év múlva már indulhat is a forgalmazás, amely során a fém vázat és a hajtást adják, a karosszériát pedig a kedves ügyfél nyomtathatja ki magának.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!