Egy évvel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy a vilniusi polgármester egy páncélozott harckocsival hajtott át egy tilosban parkoló autón. Azt már akkor is tudtuk, hogy csak felhajtásról van szó, most már több részletet is tudunk az akcióról. Litvánia 550 000 fős fővárosában egyre nagyobb gondot okoz a tilosban parkolás, az újgazdagok kényük-kedvük szerint hagyják ott autóikat az út szélén. Erre a jelenségre hívta fel a figyelmet akkor a polgármester, Arturas Zuokas, aki saját zsebből fizette az akciót.

Négyezer dollárba került az egész, ebben benne volt egy öregecske Mercedes S-osztály, a katonai múzeumtól kölcsönkért harckocsi, meg a roncs eltávolításának költsége. A boltból kijövő „újgazdag” egy jó barátja, aki ingyen szerepelt a videóban. Mindezzel arra hívta fel akkor a figyelmet, hogy a törvények nem elég szigorúak. Elsőre csak figyelmeztetés jár, másodikra pénzbírság – aminek megfizetése nem okoz gondot a gazdagoknak -, és ezt követően nincs más szankció. Legszívesebben tényleg a tankokat vetné be a polgármester, de megelégedne mondjuk kerékbilincsekkel vagy a tilosban parkoló autó elszállításának lehetőségével.

Tévésből lett politikus

Nem véletlen a hatásos médiaszereplés, hiszen korábban tévériporter volt a polgármester. A torlódások ellen egyébként más eszközökkel is harcolnak, idén másodjára is megpróbálkozik a város a kölcsönbicikli program beindításával Vilnius – két évvel ezelőtt az 1000 darab narancssárga kerékpárt két hónap alatt tönkretették/ellopták. Arturas Zuokas már tervezi a következő tankos akcióját, de ehhez már nem partner a katonaság – magángyűjtőtől fog  harckocsit bérelni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!