Jelenleg abba az irányba halad a gépjárművek biztonságtechnikája, hogy egyre több segéd könnyíti meg az autóvezető dolgát, illetve próbálja őt megmenteni a bajtól. A következő nagy lépés az lesz majd, amikor az autók egymással is elkezdenek kommunikálni, így a virtuális hálózatban a ténylegesnél gyorsabban terjed majd a vészhelyzetre való felhívás.

De az autókban elhelyezett érzékelők és kommunikációs berendezéseket nem csak erre lehet majd használni, egy ilyen pofonegyszerűm, de nagyon hasznos ötletet ismertet most a Land Rover. Az elektronikus lengéscsillapítással rendelkező autó érzékeli, amikor nagy ütést kap a kerék, és ezt az információt elküldni a közút fenntartójának (persze csak ha azok is fejlesztenek informatikai rendszerükön). Egy ütés még nem kátyú, de ha egy helyről naponta több ilyen adat is érkezik, akkor már célzottan küldhetik oda az út javításával foglalkozó embereket. A technika megvan, kérdés, mikor lesz elég behálózott autó és felkészült közútkezelő ahhoz, hogy mindez a gyakorlatban is működjön? Unokáink se fogják látni…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!