A bűnözők a karácsonyi időszakban rendre kihasználják, hogy a vásárlók jelentős része bepakolja a már megvásárolt ajándékokat a kocsijába, majd üres kézzel folytatja a beszerzést. A tolvajok általában, autómárkára való tekintet nélkül egy jelzavaró segítségével blokkolják az ajtózárat vezérlő távirányító jeleit, így a kocsi nyitva marad – a bűnözők pedig könnyedén kifoszthatják.

A Ford duntoni központú járműbiztonsági részlege olyan műszaki megoldásokat fejlesztett ki, amelyek egy lépéssel a bűnözők előtt járnak. Azok a típusok például, amelyek fel vannak szerelve a kulcs nélküli nyitórendszerrel – például a Fiesta, a Focus, a C-MAX, az S-MAX, a Mondeo és a Galaxy – érzékelik, hogy a záró parancs sikeres volt-e. Ha nem, akkor a rendszer egy másik frekvencián újraküldi a jelet.

“A tél, különösen az ünnepi időszak a szervezett autós bűncselekményekre szakosodott bandák és az alkalmi tolvajok kedvenc időszaka.” – fejti ki Simon Hurr, a Ford Európa járműbiztonsági alkalmazás-specialistája. “Egykori rendőrnyomozóként testközelből tapasztalhattam, milyen fondorlatos módszereket alkalmaznak a bűnözők, és az is, hogy micsoda kellemetlenségeket okoznak áldozataiknak.” A „zúzd be, kapd ki”- módszer például régi, mégsem tűnik úgy, mintha visszaszorulóban lenne.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!