Fél évszázaddal ezelőtt, az 1963-as Torinói Autószalonon láthatta először a nagyközönség az akkor még független tuningcégként működő Abarth által a Fiat 500-as alapján készített 595-öst. Ezt ünneplik most egy jubileumi limitált szériával.

Igyekeztek mindent beleadni az autóba, ennek megfelelően az 1,4-es turbómotor (gyárilag) legerősebb, 180 lóerős változatát szerelik az Abarth 595 50° Anniversario orrába, a Record Monza kipufogó miatt csak a 3000-es percenkénti fordulat felett kezd el ordítani a motor, így akár kulturáltan is lehet közlekedni az autóval. A 17 colos felnikre nagy teljesítményű abroncsokat szerelnek, az elöl 305 mm-es átmérőjű tárcsákkal és négy dugattyús nyergekkel operáló fékrendszert a Brembo szállítja.

A külső dekorációnál megpróbálták a lehető legtöbbet átvenni az eredeti dizájnból, például a korabeli jelvényeket használják, a fehér fényezés három rétegű lakkot kap – ezeket kézzel hordják fel. A xenon fényszórók már nagyon is modernek.

Az utastérben szinte mindent bőr borít, a piros és fekete színek váltogatásával igyekeztek felidézni az 50 évvel ezelőtt bemutatott autó megjelenését. A Frankfurti Autószalonon mutatják be a 299 példányra limitált Abarth 595 50° Anniversario szériát, amelyet szeptember 15-től lehet majd megrendelni – ezen a napon mutatkozott be az eredeti Abarth 595.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!