A KSH adatai szerint 2013. első félévében összesen 1069 gyalogost gázoltak el Magyarországon. Bár az ilyen típusú balesetek száma némileg csökkent 2012 első félévéhez képest, mennyiségük még mindig számottevő.  Ezen a helyzeten kíván javítani a HP az iskolák környékén felújított átkelőhelyekkel. Az új zebrák egyikét a XXII. kerületi Hugonnai Vilma Általános Iskola diákjai a TV2 műsorvezetője, Till Attila segítségével avatták fel, aki az iskola előtti forgalmas Nagytétényi úton kísérte át őket.  

Tilla elmesélte, ő hogyan tanította meg közlekedni három gyermekét:  „A mai gyerekek sokszor nem is ismerik a várost, nemhogy a tömegközlekedést, mert mindenhová autóval viszik őket. Tehát fontos megtanulni, hogyan közlekedjenek, amikor magukra vannak utalva. Alapvetően nem jó, ha azt gondoljuk, hogy csak egyszer kell megtanítani a gyerekeinket közlekedni, szerintem egy alkalommal nem rögzül a fejükben. Én az a fajta szülő vagyok, aki folyamatosan mondogatja és egyszerűen beléjük égnek a szabályok. Aztán egyszer csak eljön a pillanat, amikor már látod a gyerekeiden, hogy maguktól csinálják, amit kell.”

A felújított zebrák itt találhatók:

Hugonnai Vilma Általános Iskola Budapest 1225 Nagytétényi út 291. Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 1221 Budapest, Kossuth Lajos utca 22. Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola 1221 Budapest Szt. István tér 1.

Néhány alapszabály Tillától:
„Soha nem megyünk át úgy az úttesten, hogy ne néznénk körül. Nagyon fontos, hogy ha csoportban megyünk és a többi gyerek lelép a járdáról, akkor sem megyünk a csapattal. Nem lehet birkaként birka szellemben vakon közlekedni. Többször körül kell nézni, és miközben megyünk át a zebrán, akkor is éberek vagyunk. Megfigyeltem a gyerekeimet, ők is sokszor csinálták, hogy egyszer gyorsan körülnéztek, majd leszegett fejjel átrohantak. Még egy fontos dolog: a fülhallgatót kivesszük, amikor közlekedünk. Nagyon nehéz erről lenevelni a gyerekeket, de nem lehet kizárni a külvilágot közlekedés közben.”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!