A Mono kizárólagos beszállítóként fejleszti és gyártja a legújabb, 5.generációs Range Rover és Range Rover SV belső dekorációs elemeit, az idénre tervezett 120 000 autó belsejében Magyarországon gyártott díszbetétek lesznek. Az SV modellhez igazi kerámia port tartalmazó festéket is használtak, Amy Frascella a globális dizájn divízió vezetőjének koncepciói alapján. Tervezés és fejlesztés szempontjából fontos volt kiemelten kezelni a fenntarthatóságot. A korábbiakhoz képest Wenge fát használtak az időtállósága miatt, különleges „mozaik marquetry” néven megálmodott geometrikus formavilággal.

„Mi a Mono-nál a felhasználásból származó furnér, fa hulladékot egy házon belüli bioerőműben eltüzeljük és hasznos hőenergiává alakítjuk át, amit a gyáron belüli folyamatokban felhasználunk. Az anodizált aluminium SV modellek gyártási folyamatának, eloxálásnak a technológiai szennyvizét saját víztisztító művel ártalmatlanítjuk és engedjük vissza a csatornahálózatba. A vállalat a tavalyi hatmilliárdos beruházást követően Magyarországon több mint 200 új munkahelyet teremtve, mára több mint 700 alkalmazottal 2021-hez képest 30%-al növelte a kapacitását”– mondja Francois Bandura, a Mono-Ipolyfabric Kft. tulajdonosa.

A legmodernebb technológiákat alkalmazó gyárban a tavalyi beruházással új gyártóüzem épült, ahol létrejött egy kutatás-fejlesztési központ is, amely az autókba kerülő legkorszerűbb high-tech belső design, díszítő elemek tervezését, fejlesztését és gyártását teszi lehetővé olyan márkák részére, mint az Aston Martin, Lamborghini, Mercedes-Benz, Jaguar, Land Rover, Audi vagy a BMW. A MONO 2021-es árbevétele a kapacitásnövelésnek köszönhetően a korábbi évhez képest 25%-kal nőtt, így 16,9 milliárd forint volt (40 millió euró), a 2022-es évre pedig körülbelül 21,1 milliárd forint (50millió euró) árbevételre számítanak. Éves szinten több mint félmillió autó készül Mono dekorációs elemekkel. Az Ipolytölgyesen előállított termékek 99 százalékát az exportpiacokra termelik, így a beruházás a magyar export növekedését is magával hozza.